Over e-bikes en fietshelmen

‘iedereen veilig over straat’

Een opmerkelijk bericht van Veilig Verkeer Enschede, die constateren, dat ouders hun kinderen zelfs al naar de basisschool sturen op een e-bike.

Tijdens de verkeersexamens zag Veilig Verkeer Enschede dat de snelheid van de e-bike voor de scholieren veel te hoog was. “Dat zie je nu ook weer rond de middelbare scholen. Ze halen links en rechts in zonder acht te slaan op hun medeweggebruikers. Een rood verkeerslicht pakken ze snel mee, omdat ze een snelle fiets hebben. Het is levensgevaarlijk. Daarnaast wordt er online volop gehandeld in opvoersetjes voor de e-bikes, zodat ze sneller gaan dan 25 kilometer per uur, de maximumsnelheid voor e-bikes in ons land." (bron citaat: rtv Oost)

Fietshelm De ontwikkelingen rondom e-bikes staan ongetwijfeld binnenkort ook weer op de agenda van Veilig Verkeer Nederland (VVN) afd. Winterswijk. Evenals het dragen van een fietshelm, immers de missie van VVN is ‘iedereen veilig over straat’. VVN zet volop in op het dragen van een fietshelm. Door een fietshelm te dragen bescherm je jezelf en maak je het voor anderen ook normaler een helm op te zetten. VVN helpt je op weg met onderstaande tips.

Waar koop ik een fietshelm?
Van fietsenwinkel tot supermarkt of webwinkel: de fietshelm is goed verkrijgbaar. Het voordeel van een fietsenwinkel is dat er vaak meerdere modellen zijn om te proberen.


Waar moet ik op letten bij aanschaf?
Let op het keurmerk (EN-1078 voor volwassenen en EN-1080 voor kinderen) en koop geen
tweedehands helm. Kies verder voor de juiste maat, zodat de helm niet te los of te strak zit.
Gehoorapparaatje of bril? Probeer wat modellen uit en kijk welk design het beste werkt voor jou.
Hoe lang kan ik mijn fietshelm gebruiken?
Een fietshelm gaat ongeveer 3-5 jaar mee. Heeft de helm al eens een flinke klap gehad, bijvoorbeeld doordat je gevallen bent, dan beschermt hij daarna minder goed. Dan is het belangrijk om een nieuwe helm te kopen.

Hoe berg ik de fietshelm onderweg op?
Even de supermarkt in? Klik het riempje van je fietshelm vast tussen je fietsslot. Dan hoeft
hij niet mee naar binnen. Niet zo bang dat hij gestolen wordt? Hang hem dan gewoon aan je
stuur of stop ‘m in je fietstas.

Wanneer begin ik met een fietshelm voor mijn kind?
Al in een fietsstoeltje of in de bakfiets is een helm nuttig. De kleinste fietshelmen zijn geschikt voor
een hoofdomtrek van 44-48 cm. Kinderen tot 9 jaar zijn nog makkelijk te overtuigen een helm te
dragen. En jong geleerd, is oud gedaan!

Hoe introduceer ik de fietshelm bij mijn kind?
Koop de helm samen en maak er wat leuks van! Groen, blauw, roze? Laat je kind zelf de helm
uitkiezen en eventueel versieren. Tip: koppel de aanschaf aan een mooi introductiemoment. Koop ‘m bijvoorbeeld als je kind binnenkort voor het eerst leert fietsen of straks zelfstandig naar school fietst.

Hoe kan ik mijn kind stimuleren de fietshelm te blijven dragen?
Maak het dragen van de fietshelm zo makkelijk mogelijk, zodat het een automatisme wordt. Bewaar hem op een vaste plek en maak duidelijke afspraken, zodat jullie het niet vergeten. Wat ook goed helpt: het goede voorbeeld geven aan je kind door zelf een fietshelm te dragen.

Bron: VVN.nl

www.vvn.nl/ervarenrijder

Bekijk andere artikelen

arrow_upward