Geldmaat-perikelen

Hoe klantvriendelijk is Geldmaat?

 

Of is de vraag ‘hoe klantvriendelijk zijn de Nederlandse banken’ een betere? Al in 2011 richten ABN AMRO, ING en Rabo – met toestemming van De Nederlandsche Bank – Geldservice Nederland op, later omgedoopt in Geldmaat.

 

Doel was en is om de kosten van het zogenaamde chartale geld te delen en te verlagen, wat uiteindelijk leidde tot het sluiten van de eigen geldautomaten en deels vervanging door de inmiddels bekende Geldmaten.

 

Tekst: Wim Aalderink Foto: Betty Wassink

 

Het gold niet alleen voor de pinapparaten, maar ook voor de automaten voor het storten van papier- en muntgeld, het opnemen van muntgeld en de zogenaamde sealbag-automaten waar ondernemers hun contante omzet kwijt kunnen.

Gevolg is dat het aantal automaten veel minder is, de locaties zijn veranderd en de betrokkenheid van de banken sterk is afgenomen. Als je al een eigen contactpersoon hebt bij je bank, dan kan deze je niet meer even snel helpen als er een probleem is met het opnemen of storten van contant geld. Sterker nog, hij of zij kan zich makkelijk verschuilen achter de derde partij Geldmaat.

 

Inclusie

Iedere gemeente en dus ook Winterswijk heeft inclusie hoog in het vaandel staan: iedereen moet zo volledig mogelijk mee kunnen doen in het maatschappelijk verkeer. Natuurlijk gaat inclusie veel verder dan de bereikbaarheid van een geldautomaat voor mensen die slecht ter been zijn, maar het is er wel een belangrijk onderdeel van. En juist op dat punt gaat het fors mis bij de geldautomaat in het voormalige Rabokantoor aan de Burgemeester Bosmastraat.

 

Praktijkvoorbeeld
Jan Walvoort, volledig afhankelijk van zijn rolstoel, toonde het probleem. De toegang is weliswaar een langzaam glooiende oprit, maar te smal, te steil en met zo weinig ruimte dat er halsbrekende toeren uitgehaald moeten worden door gebruikers van een scootmobiel of rollator om daadwerkelijk te kunnen pinnen. Mocht dat toch lukken, dan is de weg terug voor een minder geoefende bestuurder bijna vragen om ongelukken. Mensen met een rolstoel, zeker zij die daar volledig aan gebonden zijn, kunnen zich iedere poging beter besparen. Temeer omdat vanuit een rolstoel het toetsenbord niet is te bedienen, met als gevolg dat de rolstoelgebruiker niet anders kan dan een derde zowel pas als pincode in handen te geven om over contant geld te kunnen beschikken. Iets dat door alle banken ten sterkste wordt ontraden!

 

Winterswijk, winkelen aan de grens

Waar de meeste plaatsten een 360 graden Nederlands verzorgingsgebied hebben is dat voor Winterswijk maar voor maximaal de helft het geval. De Winterswijkse middenstand haalt veertig procent van haar omzet uit Duitse klanten en voor de warenmarkt is dat vijftig procent. Het is een gegeven dat Duitse klanten veel minder pinnen dan Nederlanders; in Duitsland is het nog steeds niet ongebruikelijk dat er alleen contant betaald kan worden.

Gecombineerd met het feit dat in ons verzorgingsgebied van 160.000 mensen relatief weinig geldautomaten zijn, maakt duidelijk dat goed bereikbare en altijd beschikbare geldautomaten een absolute voorwaarde zijn voor een goed functionerende en florerende middenstand. En dat geldt dan niet alleen voor het winkelend publiek, maar zeker ook voor de winkelier en marktkoopman, die aan het eind van de dag de omzet snel, veilig en op een goed bereikbare plek moeten kunnen afstorten. Nu kan dat slechts op één plek in Winterswijk en als daar storing is moet de ondernemer met de sealbag onder de arm naar Aalten of zelfs Doetinchem, afhankelijk van zijn of haar huisbankier.

 

Maatschappelijke functie
Een geldautomaatwinkel met meerdere automaten voor opnemen en storten in één hal zou hier wellicht uitkomst kunnen bieden. Waar het echter vooral om gaat is, dat de banken zich realiseren dat zij er zijn voor hun klanten en dat hun klanten er niet zijn voor de aandeelhouders. Naast een bedrijf dat er – terecht – naar streeft om winst te maken, is een bank ook een instellingen met een maatschappelijke functie en dat betekent aandacht voor de klant en zich verplaatsten in de specifieke behoeften van een plaats als Winterswijk. Maatwerk was ooit een gevleugeld woord in bankenland, laat het dat ook blijven.

Bekijk andere artikelen

arrow_upward