De kledingbank

echt winkelen voor wie het niet breed heeft

Als een van de initiatiefnemers van de Stichting Kledingbank Winterwijk en omstreken is Els Lieverdink al sinds 2013 betrokken bij dit initiatief om mensen, die het langdurig of tijdelijk financieel moeilijker hebben, aan mooie, passende en moderne kleding en schoeisel te helpen. “Ons grootste probleem is niet het vullen van onze winkel, maar het bereiken van de mensen voor wie we er willen zijn”, zegt Els.

Tekst: Wim Aalderink                      Foto’s: Kledingbank Winterswijk eo

De kledingbank verstrekt kleding en schoenen, maar ook beddengoed en huishoudtextiel aan inwoners van de gemeenten Aalten, Berkelland, Oost-Gelre en Winterswijk, die het om wat voor reden dan ook aan de financiële middelen ontbreekt om dat in een ‘gewone’ winkel aan te schaffen. Het werkgebied is gelijk aan dat van de Voedselbank die ook een van de doorverwijzende instanties is. “Een doorverwijzing is namelijk wel een voorwaarde om te mogen komen winkelen”, zegt Chamila Leissner, algemeen bestuurslid sinds begin 2020. Naast de Voedselbank zijn er bijna twintig instanties die voor een doorverwijzing kunnen zorgen, van kerkgenootschappen tot (huis-)artsen en van scholen tot de Sociale Dienst (Fijnder).

Privacy beschermd
Op de uitgebreide website van de Kledingbank wordt kort en bondig uitgelegd hoe het werkt. Hoe simpel het ook is, toch blijkt telkens weer dat de drempel voor veel mensen hoog is of dat onbekend onbemind maakt. “Schaamte speelt hierbij vaak een rol, terwijl dat volstrekt onnodig is”, stellen de beide dames. In de praktijk blijkt dat veel meer mensen het financieel moeilijk hebben dan menigeen denkt. Soms voor lange tijd, maar vaak ook voor een korte periode. De absolute garantie van beschermde privacy is een belangrijke pijler onder het verlagen van die drempel.

Winkelbeleving
“Gelukkig gaat het veel Winterswijkers ook nog steeds goed en dat merken we aan de kwaliteit van de kleding die we binnen krijgen. Daarnaast hebben we uitstekende contacten met alle kleding- en schoenenzaken in Winterswijk en de drie winkels die zich hebben gespecialiseerd in tweedehands kleding. Zo krijgen we, naast gebruikte kleding, ook regelmatig nieuwe kleding om ons assortiment aan te vullen.” De veertig vrijwilligers bij de Kledingbank sorteren de kleding op maat en seizoen en zorgen dat het piekfijn in de winkel komt de hangen. Chamila: “Het gaat er namelijk niet alleen om dat mensen kleding kunnen uitzoeken, maar ook dat het een echte winkelbeleving is.”

Op afspraak                                                                                                                                                                                                                                                                            Het grote verschil met een gewone winkel is dan ook niet het assortiment en de kwaliteit daarvan, maar de privacy waarin er gewinkeld kan worden. Heb je eenmaal een doorverwijzing, dan maak je een afspraak en is de winkel een uur lang exclusief voor jou. Kom je met een heel gezin, dan is ook anderhalf uur mogelijk. De vrijwilligers zijn net zo goed in hun advies als welke medewerker van een andere kledingzaak dan ook. Service, kennis, privacy en vooral mooie, draagbare en niet van nieuw te onderscheiden kleding, daar kom je voor naar de Kledingbank.

Hulp en gulle inbreng
De Kledingbank is een zelfstandige, autonome stichting die zich financieel zelf moet bedruipen. “De gemeente Winterswijk draagt sinds de oprichting jaarlijks financieel bij aan onze organisatie, maar helaas is dat niet het geval met de drie andere gemeentes voor wiens inwoners wij er ook zijn”, zegt Els. Door de hulp van onder andere de Hervormde kerken uit Winterswijk en Eibergen, de Rabobank Clubactie, de emballagebonnen van Jumbo en Albert Heijn in Winterswijk, maar vooral door de gulle inbreng van kleding door zowel particulieren als winkeliers, lukt het al tien jaar om een onmisbare hulp te zijn voor iedereen die het (even) moeilijk heeft. “Maar zonder onze vrijwilligers zouden we natuurlijk nergens zijn en daar kunnen we er altijd meer van gebruiken”, benadrukken Els en Chamila nog maar eens.

Bekijk andere artikelen

arrow_upward