Marijt Helmink, culturele omnivoor

directeur van De Storm

Haar eerste jaar als directeur van Theater De Storm zit er bijna op. “Een leuk, uitdagend en vooral turbulent jaar”, zo omschrijft ze haar start. Leuk, omdat ze werkt in een theater met geweldige artiesten voor een fijn en trouw publiek. Uitdagend, omdat ook nog twee andere managementteamleden nieuw aantraden. Turbulent, omdat coronamaatregelen steeds weer vroegen om improviseren en schakelen. “Maar iedere avond dat ik hier sta om onze gasten te ontvangen, en dat is bij driekwart van de voorstellingen het geval, ervaar ik als een cadeautje.”

Tekst: Wim Aalderink

Geboren en getogen in Groenlo en inmiddels met man en kinderen woonachtig in Barlo, mag Marijt zich met recht een Achterhoeker noemen. “Op mijn achttiende ben ik echter hard weggerend uit diezelfde Achterhoek, ik wilde naar de grote stad.” Via Leiden, Tilburg, Arnhem en Amsterdam bracht de liefde haar uiteindelijk toch weer terug in de buurt van de stad waar ze werd geboren. Na drie maanden Chinees te hebben gestudeerd, koos Marijt voor de studie Journalistiek en Voorlichting in Tilburg. Haar liefde voor theater, muziek en eigenlijk cultuur in de breedste zin van het woord, waren echter van begin af aan haar drijfveer en ze heeft dan ook altijd gewerkt in en voor theaters en festivals, de laatste jaren bij Orpheus in Apeldoorn. Naast werken in een altijd drukke en hectische omgeving zag ze ook nog kans om in deeltijd een master theaterwetenschappen aan de Universiteit Utrecht te halen en een éénjarige opleiding bedrijfskunde aan Nyenrode Business University te doen.

Culturele alleseter                                                                                                                                                                                                                                                               “Mijn liefde voor het theater begon toen ik op achtjarige leeftijd voor het eerst een theater bezocht: een optreden van dansgezelschap Introdans in het theater waarvan ik nu de directeur mag zijn”, vertelt Marijt. Van haar achtste tot haar 26e deed ze zelf aan ballet, ze speelde acht jaar dwarsfluit en een aantal jaren gitaar en basgitaar. Hobby’s waarvoor ze met haar drukke baan en jonge gezin nu te weinig tijd heeft. “Daar staat tegenover, dat voor een culturele alleseter zoals ik in deze baan werk en hobby ongemerkt in elkaar overgaan.”

Het theater
“Laat ik beginnen met te zeggen dat het goed gaat met De Storm. Ineke van Empel heeft een gezonde en sterke organisatie achtergelaten, zowel financieel als organisatorisch. Toch zijn er wel degelijk de nodige uitdagingen en die beginnen allemaal met een P”, zo stelt Marijt vast. “Publiek, personeel, pand en programma. Publiek koopt op een later moment kaarten dan vroeger, dat vraagt een andere aanpak. Ook zoeken we extra collega’s: een assistent theater techniek, een floormanager en horecamedewerkers, in een arbeidsmarkt die historisch krap is. Daarnaast is het een grote wens om het pand te verduurzamen”. Ten slotte is het een uitdaging om een goed programma neer te zetten omdat makers door corona door hun buffers heen zijn of de sector hebben verlaten. Maar het is gelukt om voor seizoen 2022/2023 een afwisselend en breed programma samen te stellen en heel veel trouwe bezoekers hebben alweer volop kaarten gekocht.

Ambities                                                                                                                                                                                                                                                                         Daarnaast heeft Marijt een paar grote ambities: meer jeugd naar het theater halen en volle zalen voor de artiesten in de Mondriaanzaal. “Ieder kind verdient het om in aanraking te komen met theater en daarom zoek ik extra zakelijke donateurs (Stormgenoten). Met hun bijdrage kan ik vanaf 2023 theater voor peuters presenteren, dat voor iedereen te betalen is.” De tweede ambitie is gerealiseerd middels de Mondriaankaart: voor 115 euro kun je twintig voorstellingen in de kleine zaal bezoeken. En tenslotte: “Iedere Winterswijker moet in 2023 zeker één keer in De Storm zijn geweest”.

Twee tips voor dit seizoen van theaterdirecteur Marijt Helmink: “Jan Beuving, een van mijn favoriete cabaretiers, opent het seizoen op 29 september en project ‘Grijs Gedraaid’ van Kamerata, een strijkorkest dat samen met DI-RECT zanger Marcel Veenendaal ouderen fysiek en mentaal in beweging krijgt”.

www.theaterdestorm.nl

Bekijk andere artikelen

arrow_upward