Samenwerking als aanjager

Centrumondernemers verbinden

Peter ten Hagen, voorzitter van ABHCity, ziet met genoegen hoe het winkelcentrum weer tot bloei komt. Er wordt goed samengewerkt met elkaar en dat werpt z’n vruchten af.

 

Tekst en foto: Betty Wassink

De samenwerking tussen diverse verschillende partijen die van belang zijn of kunnen worden in het centrum, was al in ontwikkeling de voorgaande jaren, maar heeft toch een belangrijke boost gekregen, volgens de centrumondernemer. “Het is echt groeiende. Nu zie je ook hoe belangrijk het is om elkaar regelmatig te ontmoeten en met elkaar in gesprek te gaan.”

Gunfactor
Het actieve bestuur van ABHCity zoekt naar meer reuring in het centrum, waarvoor er diverse contacten worden gelegd. “De samenwerking was al wel in ontwikkeling, maar we zien nu dat het toch echt wel steeds constructiever wordt. In de coronajaren hebben we al intensief samengewerkt om de moeizame periode door te komen, dan weet je elkaar wel te vinden. Daar gaan we mee door.”

Elke maand zitten de voorzitters van de Marktvereniging, de horeca en ABHCity samen met de gemeente om de tafel. “Een ieder in die ‘vierhoek’ is erbij gebaat, dat het het Winterswijkse koopcentrum goed gaat. Door elkaar wat te gunnen, naar elkaar te luisteren en gezamenlijk activiteiten op poten zetten komt er steeds meer van de grond.”

Cultureel
Peter stond ook aan de basis van het samenwerkingsverband “Stuurgroep 1572”. Muurschilderingen,  marktconcerten en het Midzomer Mondriaan Festival zijn mooie voorbeelden van activiteiten die in zeer korte tijd van de grond kwamen. “De contacten met de culturele sector zoals onder andere Villa Mondriaan en Boogiewoogie, die de coronatijd ook als een enorme aderlating hebben ervaren, zijn heel waardevol en vruchtbaar. Voor de centrumondernemers komt er meer levendigheid en met de activiteiten en evenementen kan de culturele sector een mooi podium geboden worden. De goede relatie met de gemeente, het zoeken naar fondsen voor extra budget, het heeft tot nu toe al tot mooie dingen geleid. We zijn nu aan het verbinden en willen dat volgend jaar verder uitbouwen.”

Hipper
Ondanks alle inspanningen, het horecaplein rond de Jacobskerk, de nieuwe voorzieningen in het Vrijheidspark en de Notaristuin, vindt Ten Hagen dat er in het centrum nog te weinig beleving is in het hoogseizoen. “De horeca heeft ook enorme klappen gehad en we streven ernaar, dat iedereen er een beetje beter van wordt door elkaar vast te houden. Ik vind, dat het wel wat hipper, meer trendy mag in ons centrum. Want als je jonge mensen kunt bereiken, bereik je vanzelf ook de oudere generaties. Het consumentengedrag verandert en daar moeten we als ondernemers toekomstgericht in mee.”

“de contacten met de culturele sector zijn heel waardevol en vruchtbaar”

Restantendag
Wat zeker niet verandert is de populaire Restantendag. “De ondernemers willen weer graag meedoen, gezien de opgaves voor deelname die bij ons binnenkomen”, zo vertelt Peter. “Het is een beproefd recept voor extra druk bezochte winkelstraten, waarin de winkeliers hun seizoensrestanten weer royaal aanbieden tegen kleine prijsjes.”

De Restantendag is op vrijdag 19 augustus van 9.00 tot 21.00 uur. Ondertussen gaat Peter ten Hagen door met het versterken van de samenwerking. “Daar maak ik me hard voor”, besluit deze actieve aanjager.

 

Kijk voor meer activiteiten op www.100procentwinterswijk.nl

Bekijk andere artikelen

arrow_upward