Finalist Duurzaamheidsprijs Oldschool Hotel

Het Oldschool Hotel aan de Zonnebrink is een van de drie monumenten die in de finale zitten voor de Open Monumentendag Duurzaamheidsprijs. Het publiek bepaalt mede wie de Groene Sleutel krijgt uitgereikt op 8 september, tijdens het openingsevent in Ede van Open Monumentendag.

 

Bron tekst: openmonumentendag.nl          Foto: Betty Wassink

Het thema van Open Monumentendag (OMD) 2022 is Duurzaamheid. De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed nam daarom samen met het Nationaal Restauratiefonds en Nederland Monumentenland het initiatief voor de Open Monumentendag Duurzaamheidsprijs, waarmee een monument wordt beloond, dat toonbeeld is van verduurzaming.
Het Oldschool Hotel is een van de drie finalisten die uit de 36 aanmeldingen zijn gekozen door de jury. De andere kanshebbers zijn het Elevatorhuis in Rotterdam en de watertoren De Reusch in Schimmert.

Stimulans

Wat maakt een verduurzaamd monument tot toonbeeld? Dat kan zijn vanwege de gebruikte technieken, maar ook vanwege een voorbeeldige samenwerking tussen eigenaar, gemeente, architect en aannemer. Het zijn voorbeelden die een stimulans zijn voor andere monumenteigenaren en erfgoedprofessionals. 

Volgens de jury hanteerde het Oldschool Hotel een integrale aanpak waarbij belangrijke keuzes zijn gemaakt voor behoud van de cultuurhistorische waarden van de oude middelbare school. Waardevol daarbij is dat het hele gebouw gerestaureerd is, niet alleen het voorgebouw, waar de meeste interesse naar uitging. Een mooie keuze, waarin geen afbreuk is gedaan aan het gebouw, ziet de jury in de aanleg van infrarood vloerverwarming op basis van carbon.

Groene Sleutel

Vanaf half augustus wordt aan het publiek gevraagd om via een poll op openmonumentendag.nl de voorkeur aan te geven voor een van de drie finalisten. Erfgoedprofessionals doen hetzelfde tijdens een expertmeeting op het openingsevent van de Open Monumentendag op 8 september. ’s Avonds wordt de uiteindelijke winnaar bekend gemaakt, die tijdens de feestelijke opening van Open Monumentendag 2022 de OMD Groene Sleutel krijgt uitgereikt.

In de jury zitten Susan Lammers, directeur Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Kees-Jan Dosker, directeur Nationaal Restauratiefonds en Harald de Boer, directeur Nederland Monumentenland.

Stemmen
Stemmen op Oldschool Hotel Winterswijk kan vanaf half augustus via de website van Open Monumentendag.

 

www.oldschoolhotel.nl       www.openmonumentendag.nl

 

Bekijk andere artikelen

arrow_upward