Column Domien Esselink

Wie sluit er af, donderdag…?


Het zijn de donderdagavonden dat Tom van Beek, Gosse Visser en Wim Elferdink samen uitmaken wie afsluit. De maandelijkse raadsvergadering is dan allang afgelopen. De hal van het oude raadhuis is in die tijd de vaste plek voor de borrel na de raad. De drie oppositieleden van VVD en CDA praten steevast iets langer na. Met de scribent van dit stukkie als vaste toehoorder. Er wordt nog een biertje open getrokken en soms – zeg maar vaak – spuwen ze hun gal over de dominantie van de coalitie onder aanvoering van Winterswijks Belang.

Het is nog niet zo héél lang geleden, toch was het een compleet ander politiek landschap. Maar, wellicht werd er op die donderdagavonden wel de toon gezet voor veranderingen. Tom van Beek brouilleerde met de VVD en ging solo verder als Voor Winterswijk. Gosse Visser keerde afgestompt de politiek de rug toe en Wim Elferdink was slechts kort wethouder voor het CDA. Drie totaal verschillende persoonlijkheden, die elkaar weer gevonden hebben, maar ditmaal aan de coalitiekant van de tafel. Van Beek is de grote winnaar van de laatste verkiezingen en denkt met een ‘uitgestoken hand’ een basis te leggen voor een constructieve raad, maar is alle wrevel van de laatste jaren voldoende uitgesproken? Het vervolg zal uitwijzen of alleen ‘zand erover’ voldoende is. Visser kan als wethouder namens Voor Winterswijk een bruggenbouwer zijn, hij beschikt over die capaciteiten. Elferdink hoeft niet meer wrevelig op besluiten te reageren, hij kan ze nu met overtuiging onderstrepen.

Het vervolg zal uitwijzen of alleen ‘zand erover’ voldoende is

Ze staan voor een uitdaging om het anders te doen dan de afgelopen vier jaren en krijgen nu zélf met een misschien irritante oppositie en met klagende burgers te maken. Ze zullen beleid voor de héle gemeente moeten maken en dat kan ten koste gaan van beperkte burgerbelangen. Van Beek, succesvol als ‘aanvaller’, zal in een ‘verdedigende’ rol mogelijk de druk voelen. Visser kan er als uitvoerder op wijzen zonder voorgeschiedenis onbevangen aan het werk te zijn gegaan. Elferdink zal, na het doorschuiven van Wim Wassink naar de post van wethouder, mogelijk het CDA-stuur iets meer in handen willen nemen.

Het worden eerste spannende maanden, die met argusogen gevolgd zullen worden. Voor Winterswijk wil per se twee wethouders, die de straat op moeten. Daardoor is er feitelijk geen plek voor Morgen in de coalitie, die andere winnaar van de verkiezingen, want het aantal wethouders (4) is al vergeven met VW, CDA en PvdA. De coalitie had de inbreng van Morgen goed kunnen gebruiken, maar dan had VW met één wethouder genoegen moeten nemen.

Ik ben benieuwd wie er afsluit de komende, maandelijkse donderdagavonden…

Bekijk andere artikelen

arrow_upward