Eerste lustrum KunstOer

‘En route’ langs kunst op de mooiste plekken


Geniet van professionele kunst en bijzonder erfgoed. Voor de vijfde keer kunnen de vele liefhebbers tijdens het pinksterweekend in Winterswijk weer hun hart ophalen tijdens het evenement KunstOer. Wat twee jaar geleden al een lustrum had moeten worden, maar door corona geen doorgang kon vinden, lukt dit jaar wel.

Van de redactie Foto’s: PR KunstOer

Drie dagen kunst, cultuur en natuur, een uniek concept waarbij op interessante erfgoedlocaties beeldende kunst en vormgeving te bewonderen is. De locaties zijn vrijwel allemaal Rijks- of gemeentelijke monumenten waarvan Winterswijk er heel veel heeft, vooral in het mooie buitengebied. Ervaar de monumentale rijkdom en de veelheid aan kunstvormen van tien kunstenaars.


Theekoepel
Op de fiets is een mooie manier om langs de verschillende plekken te gaan, maar met de auto is het ook heel goed te doen. Wat te denken van het historisch theekoepeltje aan de Meekertweg, waar kunstenares Inge Simonis haar werk van porselein en keramiek laat zien. Natuurlijk producten die vroeger in de theekoepel werden gebruikt. Op zondagmiddag vertrok de deftige fabrikantenfamilie naar buiten en dronk op het landgoed in de theekoepel thee met versnaperingen en ging daarna weer huiswaarts in het koetsje.

Muziek en kunst
Na het bekijken van de koepel en het moderne serviesgoed is de kans groot dat je als bezoeker net in een concertje valt. Want behalve kijken is luisteren inmiddels ook een item tijdens KunstOer. Op vijf van de acht erfgoedlocaties zijn ’s middags optredens van zangers en musici.

Demonstraties en rondleidingen
Grote houten beelden zijn te zien bij Molen Bataaf, de prachtig gerestaureerde beltmolen aan de dorpsrand. De beelden zijn van kunstenaar Carla Rump die haar kunstwerken uit de stammen van eikenbomen haalt. Op het erf van scholtenboerderij het Keunenhuis aan de Wooldseweg - met meer dan 200 jaar oude bijgebouwen - exposeren een aantal kunstenaars hun werken met een link met het gebouw en de omgeving. Er zijn kunstobjecten van Arild Veld, Raku potten van Els Bottema en viltschilderijen van Miriam Verbeek. Het Sniedershuis op het erf wordt ingericht met modevormgeving en tassen van Trudi de Kreek. Op zaterdag 4 juni is er een demonstratie Raku stoken, een Japanse wijze van keramiek stoken in een open vuur. Ook zijn er rondleidingen in het Keunenhuis zelf.

“de kans is groot dat je ook net in een concertje valt”Bijzondere erfgoedlocaties
De andere erfgoedlocaties zijn Erve Brookert aan de Slingeweg in de Brinkheurne, waar cortenstaal objecten van Leo Gerritsen te zien zijn. In boerderij De Tuunte, Balkenschotweg 1 in Meddo exposeert Roosmarijn ten Hoopen haar bijzondere schilderijen. In de Wereld van Wenters aan de Meddosestraat zijn kunstwerken van Leonie Schneider te zien en bij het centrale punt tijdens KunstOer – het Raadhuis aan het Mevr. Kuipers- Rietbergplein – is een schilderijenexpositie van Gerard Boersma.

KunstOer is te beleven op zaterdag 4 juni van 14 tot 17 uur en op de beide pinksterdagen 5 en 6 juni van 11 tot 17 uur. Toegangskaarten à 5 euro geven toegang tot alle locaties en zijn nu verkrijgbaar bij het VVV Inspiratiepunt, Boekhandel Kramer, Wooldstraat 24 en Holders Media - Gifts &Trends, Misterstraat 63. Tijdens KunstOer zijn toegangsbewijzen ook op alle locaties te koop. Bij de toegangskaart krijg je een kunstboekje met uitgebreide informatie over de erfgoedlocaties, de kunstenaars en het randprogramma met workshops, lezingen, natuurrondleidingen, demonstraties en muziek.

Het volledige programma op: www.kunstoer.nl
www.facebook.com/kunstoer​​​​​​​

Bekijk andere artikelen

arrow_upward