De Jongens van Weideman ‘Thuis in Ratum’

Hoewel Jelle Ruiterkamp en Koert van der Scheer pas sinds september vorig jaar in de buurtschap Ratum wonen, voelen ze zich al helemaal opgenomen in de gemeenschap en kregen ze al snel de naam “de jongens van Weideman”. De oude Achterhoekse gewoonte om mensen te koppelen aan de naam van hun boerderij is dus onmiddellijk toegepast op deze nieuwe bewoners van de uit 1850 stammende boerderij aan de Veldboomweg.


Tekst: Wim Aalderink   Foto: Betty Wassink

Koert werd geboren op een boerderij in het Overijsselse Kamperveen, Jelle in het eveneens Overijsselse Rijssen. Beiden spreken van huis uit dialect, wat de communicatie al meteen een stuk gemakkelijker maakt in een buurtschap als Ratum waar ons prachtige Achterhoeks vaak nog de voertaal is. Dat kwam al meteen van pas toen ze twee dagen na de verhuizing midden in het Ratums feest vielen en al snel daarna het fenomeen “Buurt Maken” in de praktijk brachten. 

De reis naar Ratum
Koert is afgestudeerd theoloog, maar zag zichzelf niet als predikant op de kansel staan. Via een uitzendbureau kwam hij in de uitgeverij terecht waar hij zich vooral bezighield met het reorganiseren en herstructureren van bedrijven. Zo kwam hij uiteindelijk terecht bij vertaalbureau Textcase waarvan hij na een tijdje eigenaar werd. Jelle werkte toen hij Koert ontmoette in de jeugdzorg onder andere als gezinsvoogd. Naast inhoudelijke zorgkennis zijn hier gevoel voor mensen en intermenselijke verhoudingen een voorwaarde voor succesvolle interventies. En daarover beschikt Jelle in ruime mate, iets waarmee hij Koert perfect aanvult, die – zoals hij zelf zegt – “niet altijd de juiste toon weet te vinden als er een lastige boodschap gebracht moet worden”. Toen ze elkaar leerden kennen in 2015 was de stap dan ook snel gemaakt naar samenwerking en mede eigenaarschap in Textcase. Ze besloten de Amerikaanse markt te verkennen en woonden drie maanden in de buurt van Boston. Van die periode leerden ze drie dingen: “de natuur is er prachtig, je ziet grote verschillen in arm en rijk en je kunt er zakelijk rijk worden, maar dat gaat altijd over de rug van anderen en dat past niet bij ons”. Verder kwamen ze er tot de conclusie dat ze geen personeel nodig hebben om hun business te runnen. Dus terug naar Nederland, netjes afscheid genomen van het personeel en een plek zoeken waar het internet uitstekend werkt, de natuur prachtig is en de mensen vriendelijk zijn. Ze dachten dit gevonden te hebben op Terschelling waar Jelle altijd al veel kwam en waar ze in 2017 een huis wisten te kopen. Na twee jaar verbouwen  hadden ze een prachtig huis, maar maakte één buurman hen het leven onmogelijk. Ze besloten op zoek te gaan naar een woning met minimaal vijfduizend vierkante meter grond op een plek waar de natuur prachtig is en waar stabiel en snel internet standaard is. En dan kom je in Ratum terecht, met een hoge mate van gunfactor van de vorige eigenaresse.

Werken vanuit huis
In Deventer huren ze nog een kleine kantoorruimte om wat meer centraal in het land cliënten te kunnen ontvangen en als postadres. Jelle en Koert werken volledig vanuit huis en zien zichzelf als een uitzendbureau in de vertaalwereld. Textcase neemt vertaalopdrachten aan van zeer uiteenlopende aard zoals boeken, webshops, ondertitelingen, handleidingen et cetera en besteedt die uit aan een of meerdere van de ruim 2500 freelance vertalers in hun bestand. Hierdoor kunnen zij vertalingen verzorgen van en naar vrijwel iedere taal. Jelle en Koert vertalen zelf dus niet, maar nemen de opdracht aan, onderhouden het contact met de klant en zorgen voor eindcontrole en redactie van het eindproduct. Als voormalig uitgever bemoeit Koert zich soms met de uitgave van een boek, iets dat hij ook hier wel zou willen doen. 

De “jongens van Weideman” voelen zich helemaal thuis in Ratum en hopen een bijdrage te kunnen leveren aan de gemeenschap en hier gelukkig oud te worden. 

Bekijk andere artikelen

arrow_upward