Domien Esselink: Niet met witte boord achter laptop

Twee aan elkaar geknoopte Friese doorlopers om de nek. Om het pleidooi voor een ijsbaan in Winterswijk kracht bij te zetten. Het toenmalig VVD-raadslid onderscheidt zich op dat moment al van zijn fractieleden. Hij is de ‘gewone man’ onder de liberalen.

De sterkte van die man van het volk is misschien ook wel de zwakte. Hij wil nog wel eens verbaal uit de slof schieten of een uitglijder maken. Daar laat hij zich niet door afleiden, de geboren westerling blijft bovenal de taal van het volk spreken.

Dat leidt ook tot onbezonnenheid. Als hij, een week voordat de vergunning het hem toestaat, zijn nieuwe woning betrekt, is misschien wel de stok gevonden om de hond te slaan. Hij moet als raadslid het goede voorbeeld geven en het komt tot een breuk met de VVD.

Maar, óók typerend, Tom van Beek laat zich niet uit het veld slaan en gaat op eigen titel verder. Hij laat Voor Winterswijk het levenslicht zien en drukt zijn stempel op de gemeenteraad van Winterswijk. Fel in de oppositie, doordrammend als het moet, in het geweer voor verongelijkte burgers, hij creëert zijn eigen podium. Dat steeds groter wordt, want er zijn altijd wel inwoners die zich benadeeld voelen door het college van wethouders en burgemeester.

Dat is helemaal het geval als de Omgevingswet verandert en belanghebbenden zélf met bijvoorbeeld buren om tafel moeten. Al dan niet samen met de gemeente. Dat speelt hem in de kaart met Voor Winterswijk erop. Zeker als er eerst plannen worden gepresenteerd, voordat de belanghebbenden inspraak krijgen. Die weten vervolgens wel waar ze met hun klachten heen kunnen…

De afloop is bekend: Voor Winterswijk is de grote winnaar geworden van de gemeenteraadsverkiezingen in Winterswijk en is met vijf zetels de grootste in de raad. En dan? De formatie is inmiddels misschien wel afgerond en er staat mogelijk een nieuwe coalitie met Voor Winterswijk, CDA en Morgen. 

Maar wat wordt de rol van Van Beek? Hij is de juiste man gebleken om Voor Winterswijk op de kaart te zetten en uit te bouwen, maar hij is geen strategische leider. Of iemand die met een tot in details onderbouwde visie de lijn  uitzet. Nee, Tom van Beek is vooral een doener, een meewerkend voorman. Niet iemand met een witte boord achter een laptop. Met andere woorden: de rol van wethouder is niet aan hem besteed. Hij moet die schaatsen om de nek houden en ze niet aantrekken, want dat levert onherroepelijk een uitglijder op. 

Bekijk andere artikelen

arrow_upward