Manou te Voortwis: ‘Dansend door het leven’

Maar dan wel met een boodschap! Door de kunstvormen Dans en Spoken Word met elkaar te verbinden ziet Manou kans om haar publiek te dwingen zowel ogen als oren maximaal te gebruiken. Talent, doorzettingsvermogen, training en gevoel voor taal, maar vooral het streven naar perfectie en vernieuwing hebben ervoor gezorgd dat deze jonge Winterswijkse 24 maart mocht optreden bij de landelijke aftrap van “1572, De Geboorte van Nederland” in Den Briel. 


Tekst: Wim Aalderink                Foto’s: Ezme Hetharia

De nu 19-jarige Manou komt uit een gezin waar creativiteit de kern van het bestaan vormt. Vader Willem is componist en toetsenist, moeder Yolanda is zangeres en percussionist, tweelingbroer Eamon is toetsenist en sound engineer en oudere zus Elin ontwerpt interieur items zoals wanddecoraties en lampen. Het wekt dan ook geen verwondering dat ze al op haar zevende begon met dansen, eerst Jazz, maar al snel Hiphop. Inmiddels combineert ze de Urban stijlen met moderne Contemporary dans en klassiek ballet. Sport en bewegen, fysiek bezig zijn is zo lang ze zich kan herinneren haar ding geweest. Wedstrijd dansen deed ze eerst met Bo Lammers en later met Fleur Swienink met wie ze tweemaal Europees goud wist te halen. 

Groeien
Om zich te blijven ontwikkelen en zowel creatief als fysiek een steeds hoger niveau te bereiken, geeft Manou zelf les, maar volgt ze zelf ook lessen. Door les te geven aan kinderen dwing je jezelf om dansen te ontleden, omdat je anders niet in staat bent het uit te leggen. Werken met of lesgeven aan (semi)professionals vraagt veel minder uitleg, maar des te meer van je creativiteit. Ze volgt een opleiding bij het DansLAB van ArtEZ  in Arnhem naast een deeltijdopleiding algemene anatomie om zo de grenzen van het menselijk lichaam te leren kennen zonder blessures op te lopen. Daarnaast zoekt ze heel gericht docenten uit die haar kunnen helpen bij haar ontwikkeling en creativiteit. Dit zijn geen langdurige lesprogramma’s, maar kortdurende workshops die helpen om te bepalen waar je naar toe wilt. Via Instagram komt ze met dansers en choreografen in contact om samen een project op te zetten en uit te voeren. Het laatste project waaraan ze heeft meegewerkt heet “In Our Core”, gefilmd in Cultureel Centrum De Metaal Kathedraal in Utrecht en te vinden op YouTube. “Van dit soort projecten leer je veel, maar je leert ook mensen kennen die je verder kunnen helpen. Je wordt als het ware opgetild door techniek en creativiteit van topdansers”, legt Manou uit.

Dans en Spoken Word
Als eindexamen werkstuk voor het VWO koos Manou voor een combinatie van dans en ‘Spoken Word’ waarvoor ze zelf de choreografie heeft bedacht en de tekst heeft geschreven om vervolgens zowel de dans als het voordragen van de tekst voor haar rekening te nemen. De titel van het project is “Perfect” en ook dit optreden is te vinden op YouTube. 

Bekijk andere artikelen

arrow_upward