Vlas- en linnendag op 2 april

Ze loopt over van enthousiasme en vertelt honderduit over haar favoriete hobby: vlas en linnen. Cecile Hulshof, en met haar de andere leden van de Achterhoekse Vlasspinners, willen die bevlogenheid en hun kennis van deze producten graag delen met anderen. Ze doen dat zaterdag 2 april tijdens de tweede Vlas-en linnendag in Zieuwent.


Tekst en foto: Bart Kraan

‘’Vroeger wisten de mensen veel meer over vlas en linnen, de kwaliteit van het vlas in onder meer Zieuwent en Winterswijk was ook heel goed’’, vertelt Cecile Hulshof. ‘’Er waren in deze omgeving diverse vlasovens.’’ Vooral door de verplaatsing van Vlasoven Te Veene is er ook in Winterswijk weer meer aandacht voor.

Kennis delen
“De mensen die veel over vlas en linnen weten, worden ouder en vallen op een gegeven moment weg. Hun kennis moeten we verzamelen en vastleggen, wat dat betreft moeten we van elkaar leren en kennis doorgeven aan anderen.’’Het delen van kennis van vlas en linnen is bij de Achterhoekse Vlasspinners in goede handen. Want de zes leden hebben ieder hun eigen specialisme. De groep kan daardoor veel aspecten van het verbouwen van vlas en het gebruik van het eindproduct linnen belichten. Zo kan de in de Winterswijkse buurtschap Woold woonachtige Anja Roerdink alles vertellen over het verbouwen van vlas, Heleen Lorijn is de expert op het gebied van de geschiedenis van vlas en linnen. ‘’Ze kan bijvoorbeeld iets vertellen over het gebruik van linnen bij het maken van doodskleden’’, vertelt Hulshof, die zelf heel veel weet over het maken van servetten en gastendoekjes en kan ingaan op de aanwezigheid vroeger van niet gesponnen vlas op de deel van een boerderij. Riet Fisser weet alles over het spinnen van vlas op een vlasspinnenwiel en het maken van sjaals van linnen. Erna en Wim Evers kunnen de mensen die op de Vlas- en linnendag afkomen een en ander vertellen over het spinnen van vlas, dat heel anders is dan het spinnen van wol.

Bewerkelijk proces
Uiteraard kunnen de bezoekers ook te weten komen hoe vlas wordt verbouwd en hoe het uiteindelijk tot linnen wordt verwerkt. Vlas wordt in april, rond de 100e dag van het jaar, gezaaid en in juli geoogst. Dat gebeurt met de hand zodat de stengels niet knakken, waarna die in bosjes worden samengebonden en te drogen worden gezet. De zaadjes worden gerepeld, oftewel van de vlasstengels gescheiden en de bolletjes worden gedroogd. De stengels worden geroot: aan water blootgesteld zodat de vezels vrijkomen die worden gebruikt voor het produceren van linnen. ‘’Ze worden dan op bijvoorbeeld een grasveld neergelegd waardoor ze ‘s ochtends in de dauw liggen en ‘s middags door de zon beschenen worden. Dat duurt zo’n twee tot drie weken’’, vertelt Hulshof. ‘’De stengels worden met een braak gebroken, waarna de gebroken vezel door de hekel, een soort kam, wordt gehaald. Dat product wordt op een spinnewiel gesponnen en dan geweven. Het is een zeer bewerkelijk proces, maar ik vind het wel geinig dat je van een plant een vezel en uiteindelijk garen kunt maken.’’

Vierkante meter vlas
Om bij de bezoekers de interesse voor het verbouwen van vlas aan te wakkeren, houden de Achterhoekse Vlasspinners tijdens hun dag in Zieuwent de actie ‘Verbouw je eigen vierkante meter vlas’. ‘’Ze krijgen dan een zakje met vlaszaadjes voor een vierkante meter mee. Dan kunnen de bezoekers zelf zien hoe vlas groeit en bloeit.’’ Hulshof en de andere Achterhoekse Vlasspinners verwachten zaterdag 2 april een behoorlijke opkomst. ‘’Er is wel belangstelling voor vlas en linnen. Bij de eerste Vlas- en linnendag in 2020 was er een constante stroom van mensen. Want een groot aantal is toch nieuwsgierig naar natuurlijk materiaal waarmee je zelf van alles kunt doen en naar producten uit eigen omgeving.’’

Zaterdag 2 april:  
Vlas- en linnendag van De Achterhoekse Vlasspinners 
Van 10.00 tot 15.00 uur in buurthuis ‘t Kevelder, Zieuwentseweg 46 in Zieuwent

Informatie over Vlasoven Te Veene in het Woold:
www.vlasoventeveene.nl

Bekijk andere artikelen

arrow_upward