Dorpsakker nieuw pareltje in 2022

Ouderen die de hele dag achter de geraniums zitten, kinderen die de hele dag op de telefoon of tablet bezig zijn en mensen in een zorginstelling die de hele dag naar een aquarium zitten te kijken. 

Dat moet anders”, vindt Patrick Hallink, de initiatiefnemer voor de Stadstuin, of – zoals de 54-jarige Winterswijker het zegt – de Dorpsakker. “We zijn geen stad en de tuin is een akker.”


Tekst: Loek Heinne          
Foto: Evert Braakhekke

Vanaf voorjaar 2022 is Winterswijk een pareltje rijker: de Dorpsakker. 6700 Vierkante meter, als onderdeel van het nieuwe Park Achterhoek, dat momenteel wordt aangelegd op het Arresveld. Patrick Hallink is eigenaar van lunchcafé Bijzonder Gewoon, waar onder andere mensen met afstand tot de arbeidsmarkt werken. Vol passie vertelt hij over zijn ideeën, die nu in werkelijkheid worden omgezet. “Bij Bijzonder Gewoon wilde ik eigenlijk al een moestuin hebben. Je eigen fruit en groenten verbouwen en daarmee gerechten bereiden. Gezonder kan het niet.” Toen de gemeente Winterswijk met het plan kwam om een stadstuin te creëren, wilde Hallink graag meedenken en samen met de gemeente de ideeën uitwerken. “Het was een heel prettige samenwerking”, looft Hallink de houding van de gemeente. “Ik ben zeer blij met de manier waarop de gemeente haar nek heeft uitgestoken voor de realisatie van dit project. Maar ook de samenwerking met de andere collega’s zoals WAM-Van Duren en zorgorganisaties als Zozijn verlopen zoals je in de Achterhoek mag verwachten.”

Vegetarisch
“De Dorpsakker moet een sociale speeltuin worden”, vervolgt Hallink. “De mensen moeten weer naar buiten. Zowel kinderen, ouderen, als mensen die in de dagbesteding zitten, kunnen straks allemaal terecht in de Dorpsakker. Ik verwacht dat er eind 2022 iedere dag zo’n twintig mensen rondlopen in de moestuin. De helft vrijwilligers en de helft mensen met afstand tot de arbeidsmarkt.”

Naast de moestuin komt er ook een horecagelegenheid. “Die komt in de oude boerderij die straks wordt verbouwd”, vertelt Hallink. “In de omtrek van Winterswijk is geen vegetarisch restaurant te vinden. Dat verandert straks. Maar naast vegetarische gerechten zal er ook best wel een bescheiden stukje vis en vlees op de lunch- en kleine dinerkaart komen. Ik zie ze al zo zitten aan zo’n lange Italiaanse tafel waar iedereen kan aanschuiven en een lekker glaasje wijn kan drinken. Of de ziekenhuismedewerkers die daar hun broodje komen halen en in het park opeten. Het kan allemaal.”

Smerig thuiskomen
“We gaan ook workshops organiseren”, vervolgt de sociaal ondernemer. “Er komen bijenkassen voor de biodiversiteit. En er komt een bakkerij. We gaan onze eigen broden bakken. Kinderen kunnen daar hun verjaardagsfeestje vieren. Zelf hun eigen patat maken en bakken. En lekker in de tuin bezig zijn. Reken erop dat ze smerig thuiskomen”, zegt hij met een brede glimlach. “Maar ook een verjaardagsfeestje van oma, in de serre bij de kas. Oma mag dan zelf het gebak rondbrengen. Dan blijft ze lekker in beweging en dat is de bedoeling.”

Gezond en samen
Gezelligheid, contacten leggen, gezondheid en laagdrempelig zijn sleutelwoorden van de Dorpsakker. Sociale gastronomie, oftewel samen koken, samen eten. Iedereen is daar volgens Hallink welkom. “Maar dan ook echt iedereen. Ja, ook die Syrische familie die net in Nederland is. Ook daar zitten mensen bij die goed kunnen koken. We willen mensen bij elkaar brengen.”“Kijk, je kunt voor 1,99 euro twee dagen pizza eten, maar je kunt voor die 1,99 euro ook twee dagen gezond eten met groenten uit eigen tuin. We gaan een groentepakket-abonnement introduceren. Lekker goedkoop, gezond en gevarieerd eten.”

Fase twee van het project zal de realisatie van het restaurant  zijn. Dat zal – afhankelijk van de ontwikkeling van fase één – naar verwachting medio 2023 klaar zijn. Hallink, die alle uitgaven het liefst lokaal wil investeren, realiseert de Dorpsakker niet in zijn eentje. “Nee, alles wordt geregeld door kwartiermaker Dion Temming. Hij doet alle voorbereidende werkzaamheden en zorgt ervoor dat de tuin er is.”

De voortgang van het project is straks te volgen via de site www.dorpsakker.nl, die nu gebouwd wordt. Mensen die weer lekker naar buiten gaan en sociale contacten opdoen. Heerlijk. Het lijkt bijna het tegenovergestelde van de realiteit, de gehaaste en stressvolle wereld om ons heen die zich steeds minder sociaal ontwikkelt.

Bekijk andere artikelen

arrow_upward