Kerstman helpt Sinterklaas met van kleiput gebakken buste van wethouder

December is de feestmaand, maar die viel in Winterswijk deels in het water door de aangescherpte coronamaatregelen? Want hoe verging het Sinterklaas? En waarom ging de Kerstman met zijn cadeautjes aan de haal? Die héél bijzonder van aard zijn dit jaar.

De bron van alle tegenslag was de persconferentie van Rutte en De Jonge op 26 november, waarbij nieuwe maatregelen werden aangekondigd. De Coronapiet stormde die vrijdagavond buiten adem de kamer binnen van Sinterklaas in Hotel Stad Munster. “Sinterklaas! Sinterklaas! Hoe moet dat nou? U mag na 17 uur niet meer het dak op!” “Rustig maar Coronapiet, ik bel wel even met mijn goede vriend Joris. Hij zal mij als hoogste baas van Winterswijk wel dispensatie geven, want volgens mij ben ik dezer dagen behoorlijk essentieel voor de kinderen in Sinterswijk”, reageerde Sinterklaas op kalme toon, en belde met de burgemeester van Winterswijk. Het amicaal begonnen telefoongesprek kreeg gaandeweg een somberder karakter. “Het spijt me, ik heb van een van mijn tobambtenaren te horen gekregen dat het volgens de regels niet mag. Met een paard het dak op wordt niet gezien als een essentieel beroep, hoezeer ik het ook betreur. Maar misschien kan ik een bemiddelende rol spelen en iets regelen met de Kerstman, dat hij een deel van uw cadeautjes bezorgt.”

De Sint zuchtte diep, toen hij ophing. Hij keek verdrietig naar de Coronapiet: “Het is verschrikkelijk, ik moet nu kiezen, ik mag na 17 uur niet meer het dak op. Ik kan de kinderen nog wel blij maken met een cadeautje, maar de presentjes voor veel volwassenen blijven liggen. Ik kan morgen, zaterdag, nog een ronde doen, tot 17 uur. Daarna delegeer ik de zaken aan de Hoofdpiet en vertrek ik naar Spanje. Maar ik heb nog wel een alternatief plan…” Na die zaterdag was Sinterklaas een dag later al in Spanje en belde met de Kerstman, ze kennen elkaar al jááren. 

“Hallo collega”, zei de Sint vanaf zijn ruime balkon in de zon, met uitzicht op zee en een blikje cerveza in de hand. “Kun je mij uit de brand helpen? Met de gemeenteraadsverkiezingen in het vooruitzicht heb ik namelijk speciale presentjes, die moéten bezorgd worden. Desnoods met kerst.”

Het gaat om de verkiezingen van 16 maart 2022 en de gemeenteraadsleden mochten bij de Sint cadeaus voor elkaar inleveren. “Ik heb een heel lijstje”, verklaarde Sinterklaas, en hij vond gehoor bij zijn collega. “Laat maar eens horen wat je zoal hebt?”, vroeg de Kerstman. 

“Van Tom kreeg ik een fotolijst met Boerenbontmotief, vervaardigd van houtsnippers van illegaal gekapte populieren op een houtwal in het buitengebied. Met een afbeelding van een zekere Caroline. De echte foto is ook te zien op de site van BBB. Echt een trekker!”, vertelde Sinterklaas. ”Ik kreeg van hem ook een VW-bon, naar wens te besteden en voor iedereen die hem belt. Verder heb ik van Peter een in de oven gebakken, van kleiput geboetseerde buste gekregen die wethouder Inge Klein Gunnewiek moet voorstellen. Bijzonder ding, afgelakt met het extract van de Japanse Duizendknoop, dus een cadeau voor de eeuwigheid!

Van Wim kreeg ik een in Spawater aangespoelde groene fles voor flessenpost, als een ludieke verwijzing naar het digitaal ‘influisteren’ per app tijdens een commissie- of een raadsvergadering. Ook kwam er een cadeau binnen voor wethouder Henk Jan Tannemaat, een voucher voor een weekend weg in een appartement aan de Merwedestraat, met prachtig uitzicht op de Amerstraat, 

afzender onbekend.”

De Kerstman begon te lachen: “Als dat maar geen coax is.” De Sint moest even nadenken, en begreep toen de woordspeling. “Hoax? Dat hoop ik niet”, antwoordde hij. “Ik vond hier op de deurmat ook nog een boek met de titel: ‘Scholtenboerenpolitiek richt het rechtse liberalisme te gronde’.”  Hij liep naar de koelkast voor een nieuw blikje bier en keek weer in de zak met cadeautjes. “Aha, een gratis tegoedbon voor een kapper naar keuze, van Joris. ‘Kan een ander ook eens worden geknipt en geschoren’, staat erbij geschreven.” 

“Wat sympathiek”, reageerde de Kerstman. Sinterklaas verslikte zich bijna in zijn San Miguel: “Sympathiek?  Hij laat zich altijd gratis knippen volgens mij, als ik die foto’s op Facebook zie. Haar en fotootje knippen, en bedankt maar weer. Die heeft de la vol met tegoedbonnen voor de Winterswijkse kappers volgens mij.” De Sint strijkt met de rechterhand door zijn witte haardos en kijkt opnieuw in de zak: “Hier een kampeerbon voor Tim Jonker van een campingeigenaar, hij mag komende zomer gratis een week logeren in ‘Villa Schalke ’04’, een stacaravan op een inbreidingsplek op Camping Reuselink. Deze zak is nu leeg, de volgende…”  

“Ho-Ho-Ho!”, interrumpeerde de Kerstman. “Ik help je met bezorgen. 

Maar als dat paard van jou mijn rendieren niet kan bijhouden, dan leen je maar die trekker van die Caroline.”

Bekijk andere artikelen

arrow_upward