Laatste kerst v.v. Vosseveld, afscheid rookworstencomité

Zijn er mensen die tijdens de kerstdagen een stamppotje eten met een rookworst erbij? Ja, die zijn er. Ongetwijfeld. Niet iedereen doet zich te goed aan een vijfgangendiner met een gemarineerd konijn of een gevulde kalkoen. Maar wat heeft het kerstdiner te maken met voetbalvereniging Vosseveld?

‘De Vossen’ voetballen niet alleen nog enkele maanden, maar hebben ook een rookworstencomité, dat elk jaar in december, uiteraard tegen betaling, rookworsten bezorgt. De teller stond begin deze maand op ruim duizend bestelde worsten. Of die worsten, en zo ja hoeveel, op tafel belanden tussen kerstkransjes en oliebollen, dat is niet bekend.

Wat wel zeker is: het is de laatste kerst voor vv Vosseveld en dus ook voor het rookworstencomité van de roodwitten. Dat maakt de rookworst deze maand niet minder sappig en hij zal niet minder smaken, al zullen sommigen wel met weemoed een stuk worst aan de vork prikken. Zeker voor de leden van de buurtvereniging, die zich realiseren dat het na het eindfeest in juni komend jaar definitief gebeurd is met het voetballen in de rode broek en het witte shirt. Sportpark ’t Joosthuis bestaat dan alleen nog in het archief van vv Vosseveld.

Het realisme heeft de romantiek definitief ingehaald op ’t Joosthuis. De ouderen in de buurt wilden nog graag kaarten in het clubhuis, in de wetenschap dat het laatste potje eerdaags zou worden gespeeld. En het volksfeest van Vosseveld, in een feesttent op de accommodatie, bleek steeds minder in trek. 

Maar er wordt toch nog wel gevoetbald? Jazeker, op natuurgras nog wel! Maar door steeds minder elftallen en met de hoofdmacht niet meer in prestatief competitieverband. De sportieve geest is uit de fles en daarmee is het fundament onder vv Vosseveld definitief afgebrokkeld. De club is niet langer in de benen te houden. Misschien voorspelbaar gezien de vergrijzing in Winterswijk en de door de gemeente gestuurde concentratie op een paar sportparken, maar daarom wel een donkergrijze bladzijde in de lokale voetbalgeschiedenis.

Vv Vosseveld heeft een eigen positie in Winterswijk. De Vossen gingen niet mee in de hype van kunstgras en dat geeft ze een eigenzinnig karakter. Vooral ook een buurtclub waar net zoveel aandacht is voor de ‘klungels’ als voor de talentvolle voetballers. Waar het biertje na afloop minstens zo belangrijk is als de drie punten. Een buurtclub met een sociaal karakter, waar gezelligheid nog altijd hoog in het vaandel staat.

De club ook van de fanatieke familie Wiggers. De zoons stonden binnen de lijnen, de vader hoorbaar langs de lijn. Ze hoorden bij het interieur van De Vossen. Een familie als uithangbord, want onlosmakelijk verbonden met de club. Ze waren niet de beste voetballers van de club, dat was misschien wel Hendri ten Pas. Een mooie linkspoot die gebrek aan pure snelheid compenseerde met overzicht, techniek en creativiteit. Zijn uitstapje naar WVC werd hem vergeven.

Het sportieve hoogtepunt was wellicht de overwinning van De Vossen in de vierde klasse in de uitwedstrijd bij datzelfde WVC, dat was afgegleden van de tweede naar de vierde klasse. Die zege sprak het meest tot de verbeelding. Aangezien ze op de fiets naar de Morgenzonweg konden, werd de zege in het hol van de leeuw uitbundig gevierd. 

vv Vosseveld zal ook worden herinnerd als de club van Koos Prins, de voormalige spits van de club en sponsor voor het leven. Zijn clubliefde vertaalde hij ook in sponsorgeld. En waar genoot hij een paar jaar geleden van? Na een oefenwedstrijd van De Graafschap bij FC Winterswijk, op een zwoele zomeravond, was het bier bijna op bij FC Winterswijk. Geen probleem, Koos gaf de sleutels van het clubhuis van vv Vosseveld af, waar de koelcel nog vol stond met kratten koud bier. Prachtige naoberhulp en Koos had nooit gedacht nog eens van waarde te zijn voor FC Winterswijk…

Dergelijke verhalen zullen tijdens de afscheidsavonden op ’t Joosthuis aan bod komen, als er voor de laatste maal door de leden massaal het glas wordt geheven op hun prachtige cluppie. Na 18 en 19 juni wordt de deur van het clubhuis definitief gesloten en zwermen de nog voetballende leden uit naar andere clubs. Zij vinden hun weg wel weer.

Maar wat gebeurt er met het rookworstencomité? Zijn er andere rookworstencomités in Winterswijk waar ze terecht kunnen? Dat lijkt er niet op. Maar met ruim duizend bestelde worsten is er sprake van een waardig afscheid van het rookworstencomité van vv Vosseveld.

Bekijk andere artikelen

arrow_upward