‘Altijd kansen gehad voor ontwikkeling’ Henk Hesselink over sluiting Signify

Na een aantal jaren stap ik weer het bedrijf binnen waar ik bijna 34 jaar heb gewerkt: Signify, voorheen Philips. De receptie is wegbezuinigd; de gang biedt een troosteloos beeld. De ruimtes die eens kantoren waren zijn omgebouwd tot – lege – vergaderruimtes. Het is kil en stil. Hoe anders was dat pak ‘m beet tien jaar geleden.


Tekst: Loek Heinne    Foto: Evert Braakhekke

De bloeiende fabriek van verlichtingsarmaturen bood ooit werk aan meer dan vijfhonderd personeelsleden. Op 1 mei 2022 zal de vestiging van dé Philips – zoals het in de volksmond wordt genoemd – definitief de deuren sluiten. Toeval of niet, op de dag van dit interview krijgen de resterende 94 medewerkers daadwerkelijk hun ontslag aangezegd. Toch is de stemming niet zo droevig als bij vorige reorganisaties. “De stemming is zelfs een beetje jolig”, vertelt Henk Hesselink, die inmiddels al veertig jaar bij het bedrijf werkt. “Er werd een beetje luchtig over gedaan, maar het was ook geen verrassing. De vorige keren was het heel gespannen. Hoor je erbij of niet? Maar ook al hoorde je er niet bij, het betrof vaak wel directe collega’s die dan moesten vertrekken. Nu zitten we allemaal in hetzelfde schuitje.”

Hekel aan tekenen
Henk Hesselink (61) kwam in 1981 via installatiebedrijf Overbeek op uitleenbasis bij Philips terecht. Zijn eerste klusje kan hij zich nog goed herinneren: het repareren van de deurbel van de directiewoning aan de Corleseweg. “Toen ik daar kwam en de deur ging open, liep er een geit in de keuken en vlogen de kippen over de tafel. Ik dacht: waar ben ik nu beland? Dat bij een directeur thuis”, lacht Hesselink. 

Na een jaar als onderhoudsmonteur op de Technische Dienst, mocht Hesselink zich gaan bezighouden met het in kaart brengen van de technische details van het machinepark. Dit als voorbereiding op de verhuizing van Philips van de Beuzenes naar de Rondweg zuid in 1983. Hesselink was nog in dienst bij Overbeek, toen er op de tekenkamer bij Philips een functie vrij kwam. Hij solliciteerde direct en werd aangenomen. “En dat terwijl ik een hekel had aan tekenen”, lacht de Kottenaar, die in 1984 een vast contract kreeg bij Philips. “Maar tekenen in de praktijk bleek veel leuker dan op school. Als je daar een tekening had ingeleverd, kreeg je een cijfer en ging de tekening de prullenbak in. Bij Philips werd er echt iets mee gedaan: er ontstond een product vanuit jouw tekening.”

De rest van zijn carrière bleef hij tekenaar/constructeur, al kreeg de functie nogal eens een andere naam. “Er is veel veranderd in de loop van de tijd”, vervolgt hij met veel gevoel voor understatement. “Zeker toen in 1984 de CAD-systemen werden geïntroduceerd. Tekenen op de computer. Sommigen waren terughoudend, maar ik vond het prachtig. Het bood veel mogelijkheden.” Ook bij het implementeren van de CAD-systemen was Hesselink betrokken. “En vooral het uitrollen van het CAD-systeem naar andere Europese Philips fabrieken, dat was machtig mooi.”

Goede afkoopregeling
Het personeelsbestand van Signify, zoals het bedrijf sinds de overname in 2018 heet, is het laatste decennium behoorlijk uitgedund. De aangestelde managers hebben weinig binding met de Nederlandse werkgelegenheid. Ze kijken puur naar het financiële plaatje en als ze – theoretisch – in Oost-Europa goedkoper kunnen produceren, verplaatsen ze de productie. 

De productie van Winterswijk gaat nu naar het Poolse Pila en de Specials worden verplaatst naar Budapest in Hongarije. “Zeker sinds de overname door Signify draait het meer om functies en procedures dan om mensen”, vindt Hesselink. “In het verleden werd het bedrijf gedragen door de medewerkers. We waren trots op het bedrijf. Maar ik wil zeker geen trap nageven; we krijgen een heel goede afkoopregeling. En we hebben hier altijd kansen gehad om onszelf te ontwikkelen. We hebben het zeker niet slecht gehad.”

Hesselink, die zijn veertigjarig jubileum bij Philips/Signify net niet gaat halen, ziet de toekomst niet somber tegemoet. “Ik zal me niet vervelen. Mijn kinderen hebben inmiddels een eigen huis en daar zijn nog voldoende klusjes. En wat werk betreft? Ik zie wel wat er op mijn pad komt.”

Bekijk andere artikelen

arrow_upward