Een van de grootste werkgevers, de historie van Philips Winterswijk

Philips is een van de grootste werkgevers geweest in Winterswijk met op het hoogtepunt ruim 500 medewerkers.

Door Loek Heinne   Foto’s: archief

In 1891 betrok Gerard Philips een oud textielfabriekje in Eindhoven voor de productie van gloeilampen. Vierenzeventig jaar later gebeurde in Winterswijk hetzelfde: door vijf mannen werd in de oude textielfabriek van Meijerink in 1965 een begin gemaakt aan de productie van verlichtingsarmaturen. Deze groep medewerkers was afkomstig van de armaturenfabriek van Philips in Oss, die door toenemende vraag te klein was geworden. Destijds ging het slecht met de textielindustrie, getuige het faillissement van Meijerink. De komst van Philips was een welkome impuls voor de Winterswijkse werkgelegenheid. 

Eind 1968 telde de fabriek al 214 medewerkers.

Nieuwbouw
Philips Winterswijk was een projectenfabriek, waar naast binnenverlichting armaturen werden gemaakt voor vliegvelden, scheepvaart, bruggen en tunnels. Maar ook veel stadionverlichting; onder andere de voetbalstadions van Real Madrid, VfL Stuttgart en natuurlijk PSV zijn verlicht met armaturen uit Winterswijk. Ook voor vele WK’s en EK’s werd hier de verlichting geproduceerd. In de verlichtingswereld stond Philips Winterswijk bekend als innovatief. Begin jaren tachtig werd fors geïnvesteerd in een nieuwe machine voor armaturen voor systeemplafonds. Dat bleek een enorm succes: binnen enkele jaren werden er drie miljoen exemplaren van verkocht. Ter vergelijking: in 1982 werden er in een heel jaar tachtigduizend armaturen geproduceerd. De oude fabriek aan de Beuzenes werd te klein en in 1983 verhuisde Philips naar de Golsweg, de huidige Rondweg Zuid, waar vier jaar later een hal met een oppervlakte van 5000 vierkante meter werd bijgebouwd. Wereldwijd werden prachtige projecten verlicht met armaturen uit Winterswijk, waaronder de Eiffeltoren in Parijs en de Towerbridge in Londen. Begin jaren negentig telde Philips Winterswijk ruim 500 medewerkers.

Reorganisaties
In 1991 kondigde Philips de actie Centurion aan. Deze kostenbesparingsactie kostte in Winterswijk 63 banen. Twee jaar na Centurion kreeg Winterswijk opnieuw een klap te verwerken: de buitenverlichting werd overgeplaatst naar vestigingen in Schotland en Frankrijk. Maar Winterswijk kreeg er ook werk bij. De vestiging in het Duitse Keulen ging dicht en de productie van opbouwarmaturen kwam naar Winterswijk. Productie van twintigduizend armaturen per week was geen uitzondering. Eind 2002 werkten er nog 328 mensen. Het jaar 2012 is als een zwarte bladzijde de boeken ingegaan. Nadat in juni werd aangekondigd dat als gevolg van de slechte economische omstandigheden de banen van meer dan veertig vaste productiemedewerkers zouden vervallen, volgde later dat jaar de tweede reorganisatiemededeling. Het aantal medewerkers daalde onder de tweehonderd. 

Op 1 mei 2022 zal de vestiging definitief haar deuren sluiten en vertrekken ook de laatste 90 medewerkers vertrekken. Aan de historie van 57 jaar Philips in Winterswijk komt dan een eind.

Bekijk andere artikelen

arrow_upward