Podotherapeut Suzanne Vrieze, meer dan goed voetenwerk

Sinds de in Sinderen geboren en getogen Suzanne Vrieze-Oberink in 2009 de podotherapiepraktijk aan het Weeninkpad overnam van Ank Molenaar is er heel veel gebeurd. Voor Suzanne privé en zakelijk, maar zeker ook in de wereld van de podotherapie. 


Tekst: Wim Aalderink   Foto: Evert Braakhekke

Suzanne werd in 1986 in Sinderen geboren op het melkveebedrijf van haar ouders en ging in Varsseveld naar de basisschool, gevolgd door de middelbare school in Aalten. Ze is dan ook een echte en trotse Achterhoekse die nog dagelijks gemak heeft van het feit dat ze ons mooie dialect vloeiend spreekt. Het stelt vooral oudere mensen op hun gemak. Toen het moment was aangebroken om te kiezen voor een vervolgopleiding bezocht Suzanne een open dag aan de opleiding voor fysiotherapie in Enschede. In datzelfde pand werd echter ook de 4-jarige HBO opleiding tot podotherapeut aangeboden en die opleiding sprak haar nog veel meer aan. Vooral de combinatie van een paramedische studie met de technische kant van het zelf op maat maken van de benodigde hulpmiddelen trok haar enorm aan. 

Voor haar komt in dit vak alles samen, de sociale vaardigheden die je nodig hebt om in het gesprek met de patiënt de echte klachten naar boven te halen, de medische kennis om een diagnose te kunnen stellen en vervolgens de technische en praktische vaardigheden om een hulpmiddel te maken waar de patiënt baat bij heeft. In 2007 studeerde Suzanne af en begon haar werkzame leven als podotherapeut in loondienst, maar toen al was het streven om dit vak uit te oefenen als zelfstandig ondernemer. Die kans bood zich aan toen Ank Molenaar haar praktijk in 2009 te koop aanbood, een kans die de toen 22-jarige Suzanne met beide handen heeft aangegrepen. 

Inmiddels is Suzanne getrouwd en woont ze met haar man en twee dochters van acht en vijf in Varsseveld. Haar man is beroeps brandweerman in Almere en heeft een ritme van 24 uur op en 72 uur af, wat uitstekend combineert met de vierdaagse werkweek van Suzanne. Althans vier dagen in de praktijk, de taken die er als zelfstandig ondernemer bijkomen vullen de vijfde werkdag. En die dag heeft ze daar ook zeker voor nodig. In 2009 begon ze namelijk haar praktijk als “eenpitter”, maar inmiddels runt ze vier vestigingen in de Achterhoek. Mensen met voetklachten kunnen nu terecht in Varsseveld, Dinxperlo, Silvolde en natuurlijk Winterswijk. 

Omdat alleen Winterswijk vijf dagen per week open is en de andere vestigingen respectievelijk één, twee en drie dagen, ziet Suzanne kans om met slechts twee medewerkers deze vier vestigingen te bemensen. En dat terwijl zij zelf ook nog één ochtend per week in het SKB werkt op de Diabetes Voetenpoli. Toen ze in 2009 begon nam ze een praktijk met 5.500 patiënten over, inmiddels zijn het er 15.500. Omdat vrijwel alle hulpmiddelen zelf gemaakt worden, is een goede werkplaats onmisbaar en die ruimte heeft Suzanne gevonden in het nieuwe pand dat ze in 2017 betrok aan de Burgemeester Bosmastraat in Winterswijk. Een mooi, ruim pand met twee goed uitgeruste behandelkamers. Ruimte die helemaal goed van pas kwam toen de coronamaatregelen nogal wat extra ruimte-eisen met zich meebrachten.

De vraag naar podotherapeuten neemt nog ieder jaar toe, iets waarvoor volgens Suzanne meerdere oorzaken zijn aan te wijzen. Eén van die oorzaken is het nog steeds groeiende aantal diabetespatiënten, voetklachten gaan namelijk heel vaak samen met deze ziekte. Daarnaast zijn mensen veel mondiger geworden en willen een oplossing voor hun klachten, wat onder andere leidt tot veel meer doorverwijzingen van huisartsen en fysiotherapeuten. En dat alles zorgt voor een nog steeds groeiende bekendheid van het beroep en het besef dat de juiste diagnose, gekoppeld aan echt passende hulpmiddelen, klachten kunnen voorkomen of in ieder geval kunnen verlichten. Van kinderen tot hoogbejaarden, alle leeftijden weten haar te vinden en dat maakt het vak voor Suzanne zo mooi: “Ik help mensen met minimale hulpmiddelen van hun klachten af”.   

www.podotherapieachterhoek.nl

Bekijk andere artikelen

arrow_upward