Thuiswaken in de Achterhoek

Hospicegroep De Lelie bestaat al twintig jaar in de Oost Achterhoek, thuiswaken is zelfs al langer mogelijk. De combinatie van een hospice met de mogelijkheid om thuis een goed opgeleide vrijwilliger als ondersteuning te krijgen bij het toch altijd moeilijke proces van het waken bij iemand die gaat sterven, is goud waard gebleken. 


Tekst: Wim Aalderink   Foto’s: Franz te Loo

De combinatie van hospice en thuiswaken geeft iemand in de laatste fase van het leven de keuze om te bepalen hoe dat proces verloopt. Een essentieel verschil is wel dat in het hospice de cliënt te gast is en dat het bij thuiswaken precies andersom is, dan is de vrijwilliger te gast.

Thuiswaker
Marian Harbers is al veertien jaar vrijwillig thuiswaker en ze heeft ongeveer twintig thuiswaak collega’s. Jaarlijks maken ongeveer 45 mensen gebruik van het hospice om daar in een veilige omgeving in vrede te kunnen sterven, de thuiswaak vrijwilligers helpen dit thuis 

mogelijk te maken voor nog eens 50 mensen. Marian is een avond per week beschikbaar als thuiswaker en wel de nacht van dinsdag op woensdag omdat zij op woensdag niet werkt in haar schoonheidssalon.

Marian werd 67 jaar geleden geboren in Lichtenvoorde en woont daar nog steeds. Getrouwd, moeder van een zoon en een dochter en trotse oma van inmiddels vijf kleinkinderen. De levenservaring en de mensenkennis die ze al die jaren in haar eigen schoonheidssalon heeft opgedaan komen haar in haar vrijwilligerswerk iedere dag van pas. Natuurlijk krijgen alle vrijwilligers een gedegen opleiding voor ze op pad worden gestuurd, “maar het moet ook echt bij jou als mens en je karakter passen” zoals ze zelf zegt.

Opleiding
Voor Marian was de directe aanleiding om vrijwilliger te worden het overlijden van haar schoonvader, ze zag toen hoe mooi het is om niet alleen iemand die stervende is te begeleiden, maar vooral ook hoe je zo de naasten van die persoon tot steun en hulp kunt zijn. 

De last die er op de schouders van mantelzorgers terecht komt op de weg naar de dood wordt vaak onderschat, vooral ook door de mantelzorgers zelf. Het werk vraagt om de combinatie van inlevingsvermogen en professionele afstand. Het is dan ook niet voor niets dat de opleiding acht avonden vraagt waarin zaken als psychologie, gesprekstechniek en omgaan met het rouwproces, maar ook praktische zaken als tiltechniek aan de orde komen. Daarnaast biedt Hospicegroep De Lelie haar vrijwilligers, zowel de thuiswakers als die in het hospice, met regelmaat trainingen aan die georganiseerd worden door de overkoepelende stichting Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg Nederland (VPTZ). 

Improviseren
Als er een aanvraag binnenkomt voor het waken (inzet) gaat eerst een van de beide coördinatoren, dat zijn Joke Verwey en Marlies Hengeveld, op huisbezoek om te kijken wat er nodig is om thuiswaken mogelijk te maken. Het is belangrijk dat de coördinator kijkt welke vrijwilliger het best bij de cliënt en zijn of haar familie en mantelzorgers past. De thuiswaak vrijwilligers moeten meesters zijn in improviseren. Je weet namelijk nooit wat je tegen komt en moet altijd ter plekke beslissen wat er moet gebeuren of wie je moet bellen. 

Inlevingsvermogen, een praktische instelling en het vermogen om onder alle omstandigheden kalm te blijven zijn onmisbare eigenschappen voor een thuiswaak vrijwilliger. Te allen tijde kan de vrijwilliger de professionele thuiszorg bellen.

Steun
“Het gaat wel echt ergens om wanneer je dit werk doet, je wordt teruggeworpen op de essentie van het leven,” zegt Marian. “Daar moet je zelf mee om kunnen gaan, maar daar heb je ook de steun van je team voor nodig.” Het met elkaar praten en het bespreken van opgedane ervaringen tijdens de maandelijkse bijeenkomsten van vrijwilligers en coördinatoren zijn dan ook van grote waarde. “Het is prachtig werk en we kunnen echt nog wel wat vrijwilligers gebruiken” aldus Marian. 

Vrijwilliger worden?
Mensen die interesse hebben om vrijwilliger te worden of meer informatie willen, kunnen telefonisch contact opnemen met Joke Verwey of Marlies Hengeveld via het telefoonnummer van Hospicegroep De Lelie 

0543 – 521 111 of een mail sturen naar info(at)hospicegroepdelelie.nl ter attentie van de coördinatoren.

www.hospicegroepdelelie.nl

Bekijk andere artikelen

arrow_upward